Kunsten at dyrke kartofler

Det er ikke så svært som nogle tror, men der er dog nogle små tips & tricks det er rart at kende

Potatis.dk ønsker at slå et slag for at man selv dyrker sine kartofler.

Det er nemmere end de fleste tror!
Jeg kender ikke mange som ikke er vilde med nye kartofler. De første, nye kartofler kan få tænderne til at løbe i vand på de fleste. Og tror mig de smager 100 x bedre hvis de er egen avl, men ved du hvornår du skal i gang og hvordan du skal gribe det and?

Vi tager lige de historiske briller på:
Kartoflen hører til natskyggefamilien og den stammer fra Sydamerika, hvor den har været kendt og dyrket i mere end 3000 år. Specielt i Chile, Colombia og Peru. Kartoflen kom til Europa i 1537. Det var de spanske soldater, udsendt af Kejser Karl af Spanien, der bragte dem med hjem sammen med alt det stjålne inka-guld.

Der er stor usikkerhed om, hvornår kartoflen kom til Danmark. Som indførelsesår nævnes 1709, hvor danske lejesoldater bringer den hjem fra Irland, men mest sandsynligt er det nok, at det er de franske huguenotter, der bosatte sig i Fredericia omkring 1720, der bragte den til Danmark. Når, men nu tilbage til nutiden 🙂

Men de seneste år er der blevet spist færre og færre kartofler ved de danske middagsborde. Et stort fokus på dens høje indhold af kulhydrater i form af stivelse har fået mange til at droppe kartoflen helt eller delvist fra middagsbordet. Men det er faktisk synd for nye kartofler er rige på C-vitamin.Der er ikke mange der ved at nye kartoffel, som bliver kogt og får lov at køle af, rekrystalliseres stivelsen, og så gavner den tarmfloraen på samme måde som de vandopløselige fibre i frugt/grønt også gør.

Hvilken sort skal jeg vælge:
Kartofler findes i forskellige størrelser/sorter, former og farver, og de mange sorter har meget forskellige egenskaber. Den allertidligste kartoffelsort er Solist, men der findes mange andre sorter, som har mere smag, og som også er velegnede til dyrkning i haven. Fra den tidlige sort Maya, der giver runde, gule kartofler, over den lille, røde delikatesse kartoffel Cerisa til den kogefaste spisekartoffel Santera med meget gul kødfarve, der bevares ved kogning. Både Maya og Santera er forholdsvis nye sorter og der kommer løbende nye til.

En af de store fordele ved selv at dyrke kartofler er, at man kan få et langt bredere udvalg af sorter, end man finder i supermarkeder, og at man kan høste nye kartofler over en længere periode. Også er smagen af en ny kartoffel, der lige er hentet i haven en helt anden oplevelse end smagen af supermarkedets “nye kartofler”, for de kan have været flere dage om at nå frem til dit lokale supermarked

Kartoflen skal forspire.
Drømmer du om at servere nyopgravede kartofler af egen avl denne sommer skal du i gang med forspiringen i slutning af februar måned .Du behøver ikke være garvet i køkkenhaven for at kaste du ud at dyrke kartofler – Alle kan være med – også dem, der er nye i haven. Kartoflen er en af de nemmeste afgrøder at få succes med. Den stiller ikke så store krav, og den kan dyrkes i spande, i sække og i sand. Kartofler i potter er super smart for dem, der ikke har så meget plads, så faktisk kan dem som bor i lejlighed også ære med såfremt de har en altan.

Men man skal huske på, at kartoflen ikke kan tåle frost, så jo tidligere man går i gang, jo mere arbejde er der i starten med at varme jorden op, inden kartoflerne lægges, samt at overdække planterne hvis der skulle komme en frostperiode. Men det er sliddet værd, når man om nogle måneder kan sætte tænderne i de første kartofler.

Opskrifter med kartofler.

Hasselbagte kartofler

Tilbehør til eks. lammekølle Hasselbagte kartofler er en rigtig klassiker og det smager jo også fantastisk godt. Men jeg har tænkt lidt over hvordan kunne pifte dem lidt op. Det blev til denne variat med hvidløg, rødpeber og purløg. De smager super godt. ...

Cremet kartoffelsuppe

Lækker vinterSuppe som mætter Det er en hverdagssuppe til en kølig vinterdag, men kan også sagtens kan  som forret. Kartoffelsuppe kan laves på mange forskellige måder, men jeg kan bedst lide, når den er blendet og cremet. Så det er selvfølgelig den opskrift du for...

Flødekartofler med grønsager

Tilbehør eller selvstændig retFlødekartofler er en rigtig klassiker og det smager jo også drøn godt. Men jeg har tænkt lidt over hvordan man kunne give dem en nyfortolkning og et lille strejf af sundhed. Frem kom denne variation med både kartofler og rodfrugter.

Er jeg en heldig kartoffel.

Undgå madspil spis mig og mine kartoffel venner som du dyrker eller giv “dem” væk til venner og bekende, Så vil jeg/vi føle os som nogel heldig kartofler 🙂 

Husk at jeg tåller ikke sollys jeg kan blive grøn og spiser du mig afligevel, så kan jeg straffe dig ved at du bliver dårlig, så er du advaret. 

Der findes mere en 1000 tusinde forskellige opskrifter med kartofler. Så der er ikke rigtig nogen grund til at det skal blive kedeligt at spise kartofler.